perjantai 11. huhtikuuta 2014

Farkut kesäkuntoon! - DIY farkkuhortsit pt. 1

 Kesään on vielä aikaa, mutta nyt on hyvä aika tuunata vanhoista vaatteista seuraavan kesän lempijutskia!

Mulla käsittelyyn pääsee kahdet ex-lempifarkut jotka koki saman kohtalon kuin lukuisat aiemmat lempparitkin: kuluivat puhki reisien kohdalta. Nyyh! Alan olla nykyään jo aika sinut paksuhkojen reisieni kanssa, mutta tästä tulee pitkä miinus. Tässä postauksessa keskitytään vasemman puolimmaisiin, toisten muodonmuutoksesta kuulette myöhemmin!

Farkkushortsit lahjekäänteellä

Olen suunnitellu leikkaavani nämä farkut shortseiksi jo aiemmin, mutta koska niissä oleva reikä on niin ylhäällä, ois shortseista tullu oikein superminit. Lopulta keksin, että voin lisätä niihin helposti pituutta upslaakin eli alisuunkäänteen eli siis lahjekäänteen avulla! Tämä on kätevä tapa saada käärityt lahkeet tiukoista farkuista leikattuihin shortseihin, koska alaspäin kapeneva lahje ei ole itsessään mitenkään ideaali käännettäväksi.
           Ja elekkee elekkee turhaan säikähtäkö jos ette ole ompelukoneen kanssa parhaita kavereita, tämä on hyvin helppo projekti ja jos olen ilmaissut itseäni epäselvästi ohjeita kirjoittaessa, niin kysykää ja yritän selventää!

Tarvikkeet: Ompelukone, sakset, mittanauha, viivain, liitu tai pehmeä lyijykynä, nuppineuloja ja vanhat farkut

1. Aloita hakemalla liidulla farkkujen molempiin lahkeisiin leikkauslinja, ja leikkaa lahkeet niitä pitkin. (ylhäällä oleva kuva)
2. Laita leikatut farkut jalkaan, ja mittaa reiden ympärys lahkeensuun kohdalta. Leikkaa irti leikatut lahkeet auki saumasta (kuvan tapaan), ja piirrä niihin suorakulmio, jonka pituus on reiden ympärys + 2cm  (1cm saumavarat molempiin päihin) ja leveys esim. 12 cm + 1 cm saumanvaraa. Lahkeet kannattaa silittää ennen piirtämistä/leikkaamista, koska se helpottaa hommaa aika paljon kun ei ole ryppyjä tiellä. Itsehän olin laiska ja jätin sen tekemättä... Heh, ei kai se ole niin justiinsa :-D
3. Ompele lahkeet renkaiksi sentin saumanvaralla nurjat puolet vastakkain. Silitä tai raaputa esim. saksien terällä saumavara auki. Sitten neulaa rengas kiinni lahkeensuuhun oikeat puolet vastakkain (kohdista renkaan sauma sivusauman kanssa!) ja ompele sentin saumavaralla. Lahjetta voi joutua kevyesti venyttää ommellessa, mutta ei mitenkään liikaa. Tämän jälkeen lahkeen pitäisi näyttää oikein päin käännettynä alemman kuvan kaltaiselta.

Jos omistat saumurin, huolittele sauma.
 4. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta se on hyödyllinen. Käännä saumavara ylöspäin (siis housujen puolelle) ja tikkaa reunaa pitkin parin millin tai puolen sentin päästä. Tämä ommel jää piiloon, mutta se kiinnittää sauman housujen puolelle niin, ettei se tule rumasti näkyviin kun lahkeet käännetään.
5. Almost done! Nyt laita shortsit jalkaan, ja kääri lahkeet mieleisen pitusiksi ja levyisiksi niin, että lahkeen ja lahjekäänteen välinen sauma jää piiloon käänteen alle.  Jos kääntövaraa on liikaa, voit leikata ylimääräisen pituuden pois. Kun kaikki näyttää hyvältä, laita lahkeisiin pari nuppineulaa jotta ne pysyvät paikoillaan, kun otat ne jalasta. Ompele vielä koneella sivusaumaa pitkin vähän matkaa (pari senttiä), jotta käänne pysyy paikoillaan.
6. Valmista! Halutessaan lahkeita voi vielä kiinnittää käsin ompelemalla, niin varmasti pysyvät paikoillaan eikä sauma pääse vilkkumaan. Sittevvaa shortsit jalkaan ja aurinkoon, tai kuten tässä tapauksessa, kaappiin odottelemaan sitä aurinkoa.

Jes, olen kyllä tosi tyytyväinen tähän projektiin! Mulla on iso pino farkkushortseja, mutta mitkään niistä ei ole mitenkään erityisen mieleisiä. Nyt voin pistää epämieluisat kiertoon, ja käyttää näitä ja niitä toisia, joista siis kuulette vielä myöhemmin. Kysykäähän, jos kysyttävää on!

6 kommenttia:

 1. Oi vitsit, että noista tuli ihanat farkkushortsit! :) Mun pitäisi kirppareilta vaikka haalia jotain farkkuja, joita voisi tuunailla kesää ajatellen shortseiksi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustaki niistä tuli tosi kivat! :) Joo kirppareilta löytää varmasti halvalla sopivia farkkuja, mulla kävi hyvin ku oli kaapissa jo valmiina housuja tyhjänpanttina :D

   Poista
 2. Miten nerokasta! Just mietin yhistä farkkushortseista että laittaakko kiertoon, koska se lahkeen suu on niiiin tiukka, mutta ne istuu muuten kivasti. Tässäpä vois ollakki ratkasu...

  VastaaPoista
 3. Part 2 odotellessa! :) Tosi kivannäköinen lopputulos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän väsäillä part kakkosen piakkoin! :-)

   Poista