keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Alati vaihtuvat tulevaisuudensuunnitelmat pt. 1

Hups, tuli harvinaisen pitkä teksti pohdiskellessa hieman viime vuosien historiaa kouluhakujen osalta ja vähän tulevaa. Pätkäisen tämän kahteen osaan, niin luettavuus helpottuu edes vähän! Lukekaa ihmeessä, jos yhtään kiinnostaa miten tulevaisuudensuunnitelmani on tässä vuosien varrella vaihdellu.

Tulevaisuus tuntuu olevan aika yleinen aihe just nyt. Varmaan kaikki on taas havahtunu siihen, että haut alkaa kohta ja pitäis taas tietää mitä ens vuonna tekee. Toki on teitä onnellisia, jotka on jo opiskelemassa sitä omaa juttua, tai niitä joilla on jo opinnot takana. Mutta paljon on myös meitä, joille ensi syksy on vielä yhtä kysymysmerkkiä.

Mulla on takana aika monta välivuotta, ja niiden aikana suunnitelmat on vaihtunu monta kertaa. Valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2011, jonka jälkeen lähdin vuodeksi kauas kotoa, pääkaupunkiseudulle Suomen raamattuopiston musiikkilinjalle. Aikomuksena oli opiskella intensiivisesti vuosi musiikkia, ja sitten hakea Ouluun musiikkikasvatusta. Vuoden aikana kuitenkin todellisuus iski vasten kasvoja, ja tajusin ettei omalla vajavaisella musiikkitaustallani ole todellakaan mahdollisuuksia päästä sinne sisään. Tai no ehkä, jos ois tehnyt töitä tosi paljon, mutta siihen mulla ei riittäny motivaatiota.

No, kävi vähän toisin. Musalinjalla tapasin Kallen, ja yllättäen musiikin opiskelu jäi toissijaiseksi. Vuoden päätteeksi hain kyllä Jyväskylän konservatorioon, mutta musiikkikasvatuksen jätin suosiolla pois listalta. Hain myös graafista suunnittelua Lahden muotoiluinstituuttiin.

Konsan pääsykokeet meni päin sanonko mitä, mutta viime hetkellä väännetyistä ennakkotehtävistä huolimatta pääsin muotsikan valintakokeisiin. En kuitenkaan valmistautunut niihin oikeastaan yhtään, ja paikan päällä sain huomata, että ois ehkä kannattanut. Meikäläisen typografiayritykset oli lähinnä surullisia, eikä tullu yllätyksenä, ettei kutsua koulun penkille tullut.

Toinen välivuosi meni nopeasti. Lähdettiin Kallen kanssa Rovaniemelle kesätöihin, ja päädyttiin olemaan siellä marraskuun loppuun asti. Sitten lähdettiin pariksi kuukaudeksi Keniaan, ja kevät sujui pääasiassa epävirallisesti työttömänä ollessa, satunnaisia lastenhoitokeikkoja tehden. Yhteishaku yllätti jälleen, ja olin ihan hukassa sen suhteen, mitä halusin hakea. Tiesin vaan sen, että halusin opiskella edes jotain.

Päädyin hakemaan lastentarhanopettajaksi, ja pänttäsin VAKAVA-matskuja vähän niin ja näin. Kokeessa olin valmis ensimmäisten joukossa, ja arvasin taas, ettei mennyt ihan nappiin. Loppujen lopuksi toiseen vaiheeseen pääsy oli kiinni vain puolesta pisteestä, mutten jääny harmittelemaan sitä.
Hain myös pitkään liutaan toisen asteen kouluja: kultaseppäkouluun Lahteen, viherrakennusta ja tekstiilialaa Espooseen ja tekstiilialaa Helsinkiin.

Innostuin viherrakennuksesta tosi paljon, ja jopa petyin, kun sain koulupaikan Stadin Ammattiopiston tekstiili- ja vaatetuspuolelta. Pisteet ois riittäneet toki myös viherrakennukseen, mutta paikka määräytyi hakuvaiheessa valitun järjestyksen mukaan. Meinasin jo soittaa jonnekin ja tiedustella, voisko paikkaa vielä vaihtaa, mutta tyydyin kuitenkin kohtalooni.

JATKUU!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti